Generelle tips til turer med barn

Ti tips for en vellykket tur med barna:


 1. Sørg for en god start: Gjør klar termos, mat og sekk før du begynner å mase på barna. 
 2. Ikke gi barna for mange valg for hvor turen skal gå – vær litt sjef. Barn liker tydelige rammer. 
 3. Selg inn turideen din med entusiasme. Forbered barna kvelden før eller ved frokostbordet. Gled dere! 
 4. Bestem deg for målet med turen: lek eller å nå et spesielt mål. Snakk med barna om dette – barn liker forutsigbarhet. 
 5. Ha med sunn og næringsrik niste – selv på korte turer. Barn som bare får søtsaker og brus blir fort slappe. 
 6. Vær med på leken når dere er ute! Tull med barna og tør å være litt barnslig. 
 7. Prat med barna når dere er ute på tur – de fleste foreldre kan med fordel prate mer med barna sine. 
 8. Snakk om de positivte turopplevelsene etterpå. «Husker du når vi klatret i de store trærne ved Trolltjern» osv. Skryt av dette    mens andre hører det. 
 9. La barna lykkes – det vi mestrer vil vi gjerne gjenta! 
 10. Ha gode klær – både på barna og de voksne. Voksne som fryser eller ikke kan bli møkkete er dårlig turselskap for barn. 
Hvor langt kan barna gå?
 • De første leveårene: Barna kan tas med på kortere turer i bæremeis eller i pulk, men sørg for at barna får gå litt selv og kanskje også prøve skiene. Turlengden kan økes gradvis. 
 • Fra 4-år: Barnet kan bære nistepakke og drikke i egen sekk. Etter hvert kan de også bære mer hvis de har lyst. Barn som er vant til fjellturer kan bære opptil en tiendedel av kroppsvekten sin når de er sju til ti år. Barn over 10 år kan bære en sekk som veier opp til en sjettedel av kroppsvekten sin. 
 • 6-7-år: Barnet kan gå korte dagsturer i lett terreng, men ikke la turene vare lenger enn to-fire timer. Barnet kan bli med på turer fra hytte til hytte, men da med kort avstand mellom hyttene. Beregn dobbelt så lang tid som oppgitt tid på strekningen, og legg inn god tid til lek og pauser på veien. 
 • 9-12 år: Lengden på turene kan være opptil seks-sju timer. En 12-åring kan i mange tilfeller gå like langt som de voksne. Alt avhenger av hvilken fysikk barnet har, samt motivasjon og turglede. 
 • Husk at det er store forskjeller på barns utvikling og turinteresse. Tro ikke at barnet ditt er sprekere enn andre barn. Hvis du overdriver turvirksomheten kan du fort ta knekken på all positiv turopplevelse. 
Slik kler du barna:
 • Kraftige og vanntette goretexsko. Gummistøvler med såler og plass til ullsokker, kan også funke, men vær obs på at mange barnegummistøvler nesten ikke har mønster under sålene og derfor er veldig glatte. 
 • Ta på flere tynne lag med klær i stedet for ett tykt. Bomull suger til seg svette og anbefales ikke. Bruk ull innerst, det isolerer selv om det blir vått. Deretter flere ull-lag eller fleecegensere, og vind/regntette klær ytterst. 
 • Strikk til å trekke under støvlene er lurt for å unngå at buksen sklir opp når barna leker. 
 • Husk lue, skjerf og votter. Over 50 prosent av kroppsvarmen forsvinner ut gjennom hodet! 
 • Ta alltid med regntøy når værmeldingen er usikker. Og det må være tett - det hjelper lite med pustende regntøy hvis ikke det er tett. 
 • Klærne bør være romslige nok så det er lett å bevege seg og leke fritt.